VİTAMİN B1 (TİYAMİN)

Tiyamin birçok biyokimyasal yolağın başlıca koenzimidir ve bilişsel işlevlerde, kan yapımı ve dolaşımında, karbohidrat metabolizmasında, kas tonusunun korunmasında önem taşır.

Yaşlanma, sigara içme ve alkol tüketiminde vücudu koruyucu bir antioksidandır. Vücutta tiyamin depoları sınırlıdır. Besin kaynaklarından yetersiz alınırsa, 3 haftada ağır tiyamin eksikliği oluşabilir.

Tiyamin eksikliğinin özellikle görüldüğü durumlar, alkolizm ve yeme bozukluklarıdır; ayrıca yaşlıda diüretik ilaç tedavisinde de görülebilir. Tiyamin gereksinimi, özellikle karbohidrat alımıyla olmak üzere, kalori alımıyla doğrudan ilintilidir.

Olağan bilişsel etkinliklerin sürdürülmesi, öğrenme, yeme isteği ve gelişim için tiyamin çok gerekli bir vitamindir (E. Köroğlu, HOPE, 2015).

Tiyamin eksikliğinde; kalp damar belirtileri gösteren “ıslak beriberi” ve nörolojik belirtiler gösteren “kuru beriberi” sendromu ortaya çıkar.

Kısa süreli, ağır tiyamin eksikliği Wernicke ensefalopatisine yol açar. Uzun süreli, orta derecede tiyamin eksikliği ise periferik nöropatiye yol açar. Korsakoff sendromu; genellikle yineleyen Wernicke ensefalopatisi dönemlerinden sonra ortaya çıkan kronik bir durumdur, belirgin amnezi ile seyreder.

Tiamin ölçümünden önceki gece hastanın aç kalması ve son 24 saat içinde alkol almamış olması gerekir.

Olağan değer aralığı; (erişkinde) tam kanda 275-675ng/g. dır.