ANTABUS (DİSÜLFİRAM)

Disülfiram (antabus=ticari isim) alkol bağımlılığı tedavisinde kullanılır. Temel etkisi disülfiram alan kişide küçük miktarda alkol alımında dahi hoş olmayan, tiksindirici bir etki yaratmasıdır.

Disülfiram tedavisine ancak; en az 12 saatlik alkol alımının kesilmesi döneminden sonra başlanabilir. Bu ilacın doktor kontrolünde ve hastanın da onayı ile kullanılması gereklidir. Bazı ailelerin hastaya gizlice bu ilacı vermeleri hem tıbbi açıdan hem de etik ve kanuni açıdan uygun değildir.

Olağan olarak sabah tek doz önerilse de sedasyon (gündüz durulması) sorun oluyorsa, ilaç gece yatarken alınabilir. Sürdürme dozu 125-500 mg/gün arasında değişir.

Nadir görülebilen uyuşukluk, durulma, baş ağrısı, bulantı, ağızda metalik tat ya da akne gibi yan etkiler tedavinin sürdürülmesi ile zamanla azalmaktadır.

İlaç kullanırken çok az ölçüde bile alkol alınması; bulantı, yoğun kusma, çarpıntı, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, ateş basması, soluğun daralması ve kan basıncı düşüklüğü gibi belirtilere neden olur (E. Köroğlu, HOPE,2015). Tepkinin süresi ve şiddeti; alınan alkolün ölçüsüne ve ilacı kandaki düzeyine bağlıdır. Bu tepki bazen saatlerce sürebilir. Çok seyrek olarak da olsa, ağır tepkinin ortaya çıktığı durumlar; kalp krizine, aritmilere, konvülsiyonlara (katılma) ve ölüme neden olabilmektedir.

Birçok yiyecek ve ilacın (soğuk algınlığı ve öksürük şurupları vs.) alkol içerebileceği bunun da tepki reaksiyonu oluşturabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Hasta nadirde olsa gelişebilecek karaciğer sorunları açısından takip edilmelidir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir