PSİKİYATRİK MUAYENE & RANDEVU BİLGİLERİ
Psikiyatrik muayene ve değerlendirme; başvuran kişi de yaşamsal sıkıntıya yol açan ruhsal sorunların, yüz yüze görüşme ile konuşularak tanımlanmasıdır. Bu görüşme sonucunda bir tanı ölçütleri karşılanıyor mu yoksa sıkıntı veren bir sorun mu mevcut değerlendirilir. Bilgilendirme yapılarak; uygun terapi yöntemleri ve gereğinde ilaç tedavisi eklenerek tedavi sürecinin beraberce kararlaştırılması sağlanır.
Başvuru nedeni olan sorun veya sorunların tanımlanması amacıyla bazı ölçek ve testlerin gereğinde uygulanması değerlendirme ve muayene sürecine dahildir.
Bir muayene süresi ortalama 40 dakika sürer. Muayene öncesi randevu saatinizden 15 dakika önce başvurmanız kayıt ve diğer işlemler için zaman kazandıracaktır. Eş görüşmelerinde gereğinde 2 seans (ortalama 80 dakika) randevu planlanması uygun olacaktır.
Randevular saatlik bloklar halinde düzenlenir. Psikiyatrik muayene-görüşme, bilgilendirme, yapılacak olası testler ve olası gecikmeler bu sürece dahildir. Bu zaman dilimine başka randevu, kısa görüşme verilmemektedir.
Randevu saatinin sadece size ayrıldığını bilmeniz önemlidir. Herhangi bir nedenle randevunuza gelemeyecekseniz; iptal, yeni bir tarih ve saat için düzenleme yapılabilmesi için mümkünse bir gün önceden bilgi vermeniz önemlidir. Gecikme durumunda size ayrılan süre gibi bir sonraki görüşmenin de randevu saatine özen gösterilmek zorunda olunduğunu unutmayınız.
Randevusuz, doğrudan başvuruların kabulü genelde mümkün olamamaktadır.
Tüm görüşmelerde gizlilik esas olup kişiyle yalnız görüşülür. Özel durumlarda muayene sürecine bir danışan yakını dahil edilebilir. Özel bilgiler 3. kişilerle paylaşılmaz.
Tüm psikoterapi yöntemleri (medyada ki bazı yanlış kanıların varlığına rağmen) hemen her tanıya uygulanabilir değildir. Psikoterapi, biyolojik (organik) nedenlerin öncelikli olduğu bazı ruhsal hastalıklar için birincil tedavi yöntemi değildir. Ancak bazı uyum zorlukları, yaşamsal sorunların aşılması, nüksetmelerin azaltılması, gereğinde kullanılan ilaç dozlarının azaltılması gibi yararları nedeniyle yararlı olmaktadır.
Psikoterapi seansları belli bir düzen içinde, bir amacı olan, sınırları belirlenmiş, danışan ve danışmanın aktif katılımının olduğu bir yöntemler bütünüdür. Başvuran kişinin eğitim düzeyinden çok motivasyonu, danışmanla iş birliği, seanslara düzenli gelmesi, önerilen ödevleri yapması ve gereğinde tedavide ki ilaçları düzenli kullanımı önemlidir.
Uyuşturucu madde ve alkol etkisindeki kişi asla psikiyatrik görüşmeye alınmaz.
Tedavi sürecinize seanslar şeklinde devam edileceği durumlar; haftalık/ 10’ar günlük düzenli görüşmelerle, danışmanınızla karşılıklı randevular kararlaştırılarak yürütülür.
Danışan ve danışman arasındaki sır kapsamında olmayan, tedavi sürecini planlama ve izlemede yardımcı olacak bilgiler (genel tıbbi notlar, ödevler, test ve ölçekler, yapılan tetkikler, reçete bilgileri, faturalandırma bilgileri gibi) güvenli bir ortamda saklanabilir.
Muayene öncesinde kayıt yapılırken; tanı-değerlendirme, terapi-tedavi süreci ve kişisel verilerin korunması konusunda gerekli bilgilendirme yapılarak ilgili onam formlarının, danışan veya vasisi tarafından ıslak imza ile imzalanması (ilgili kanun ve yönetmelikler dahilinde) zorunludur.
Randevunuza gelirken önceki genel tıbbi veya ruhsal tanı, tetkik ve tedavi bilgilerinizi getirmeniz önemlidir. Ek tıbbi hastalıklar için kullandığınız ilaç bilgisi de tedavi düzenlenmesinde gözetilmektedir.
